ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Δευτέρα-Παρασκευή 9:00ΠΜ - 5:00ΜM
Σάββατο μόνο με ραντεβού!

CREATE ACCOUNT

*

*

*

*

*

*

FORGOT YOUR PASSWORD?

*

Δικαστική απόφαση μείωσης φόρου από τα Διοικητικά Δικαστήρια

Δικαστική απόφαση σε προσφυγή πελάτη μας στα Διοικητικά Δικαστήρια τον δικαίωσε …6 χρόνια μετά την έναρξη του δικαστικού του αγώνα, αποζημιώνοντάς τον για τις προσπάθειές του, αλλά και αυτές της εταιρείας μας που επιφορτίστηκε με τη σύνταξη της έκθεσης εκτίμησης της εμπορικής αξίας των ακινήτων του.

Συγκεκριμένα, απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας δικαίωσε ιδιοκτήτη που έχει στην κατοχή του ελαιοκτήματα συνολικής επιφάνειας 24 στρεμμάτων στο Άστρος Κυνουρίας, τα οποία η φορολογική αρχή αποτίμησε σε 628.652,88 € (δηλαδή 26 €/m²) και το δικαστήριο διέταξε τη μείωσή τους κατά 220.028,508 € αποτιμώντας την εμπορική τους αξία σε 408.624,372 € (35% μείωση).

Η διαδικασία αμφισβήτησης της εμπορικής αξίας των εκτάσεων ξεκίνησε το 2014 (!!!) και η απόφαση επαναπροσδιορισμού δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2020.

Η σημασία της απόφασης αυτής αποτιμάται για την εξειδικευμένη περίπτωση του πελάτη μας σε ετήσιο όφελος περίπου 1.650 € για τη συγκεκριμένη φορολογική θέση (συνολική ακίνητη περιουσία) που αναφέρεται στην απόφαση. Εάν είχε μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία και με δεδομένο ότι ο φορολογικός συντελεστής της υπερβάλλουσας των 2.000.000 € ακίνητης περιουσίας ανέρχεται σε 1,15 % η ωφέλεια θα έφτανε σε 220.000 x 1,15% = 2.530 € ετησίως!!! Μόνο και μόνο από αυτή την παράθεση, γίνεται κατανοητό το ιδιαίτερο σημαντικό όφελος που έχει κανείς από μία άδικη αποτίμηση μέσω του αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξιών.

Το πρόβλημα της άδικης φορολόγησης των ιδιοκτητών ακινήτων στην Ελλάδα του 2020 είναι εξαιρετικά έντονο και οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία στελέχωσης των διοικητικών υπηρεσιών με κατάλληλα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, την έλλειψη αξιόπιστης βάσης δεδομένων τιμημάτων μεταβίβασης και της απουσίας ειδικού τμήματος αξιολόγησης και αρμοδιότητας επί θεμάτων φορολόγησης ακινήτων. Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα στις περιπτώσεις κατοικιών δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο στις περιπτώσεις γεωτεμαχίων, ενώ ακόμη πιο έντονο είναι στα επαγγελματικά ακίνητα, οι συντελεστές των οποίων (συντελεστές εμπορικότητας) δεν έχουν προσδιοριστεί ποτέ από καταρτισμένους επιστήμονες (εκτιμητές ακινήτων).

Μπορείτε να διαβάσετε τη δικαστική απόφαση εδώ.

TOP